Sunday, May 06, 2012

Potovanje po Baltskih deželah 6 Kryžių kalnas


Postanek  v Šiauliai sem planiral predvsem zaradi ogleda "Hriba križev" ali v originalu Kryžių kalnas. Šiauliai  je relativno veliko mesto, ki se je na začetku svoje poti zanšlo med Livoniskim redom in Tevtonskim redom in se je začelo razvijati šele po bitki pri Greenwaldu. Med prvo svetovno vojno je 60% stavb pogorelo. Prav veliko starega torej ni ostalo. Poleg tega je hotel Tomas, ki je izpolnjeval vse kriterije (nizka cena, wifi in parkirišče), oddaljen od centra  Šiauliai-a vsaj 3 km in sva zato obisk Šiauliai omejila na kratkotrajni postanek ob katedrali.

Kryžių kalnas je Litvanska posebnost. Simbol nacionalnega upora in verske gorečnosti. Križe so na tem mestu pričeli postavljati po proti ruskih  vstajah leta 1831 in 1863. Nekje sem zasledil da jih je bilo leta 1900 130. Sovjetskim oblastem so bili ti križi velik trn v peti, saj so Litvanci na ta način nenasilno izražali svojo nacionalno identiteto in pripadnost ter se upirali rusifikaciji. Slovenska zgodovina se včasih zdi zapletena, vendar mi smo imeli enega okupatorja in ene kolaboracioniste, tu v Litvaniji so imeli partizane, ki so se borili proti Rusom, na to še proti Nemcem in na koncu ponovno proti Rusom. Tisti, ki so sodelovali z Nemci so se kasneje prelevili v proti rusko usmerjene partizane, Partizansko gibanje za časa nemške okupacije je bilo vodeno vsaj iz dveh centrov. Skratka cela zmešnjava. Sovjeti so odpor s trdo roko zatrli v letu 1953 in Litvancem so ostali samo križi. In te so pridno prinašali na ta hrib 12 km izven Šiauliaia, tako da so Sovjeti leta 1961 morali uničiti 5000 križev in nato še leta 1975 1200 križev. Kljub temu se jih je do leta 1990 nabralo za 50.000. Po oceni iz leta 2006 naj bi jih bilo sedaj 100.000.

Nekateri križi so prava umetniška dela, drugi so spet majhni in enostavni. Poskušal sem ugotoviti kateri križi bi lahko blli starejši še iz tistih časov, ko je postavljanje križa na tem hribu nosilo resne posledice, pa mi to ni uspelo. Mogoče kakšen še stoji, vendar ga je v tisti množici težko najti in  prepoznati. Poleg tega se zdi, da izpostavljenost naravnim elementom tudi opravi svoje.

 Počasi zapuščava Litvanijo. Od križov do meje ni daleč. Latvija preseneti z slabimi cestami in revščino ob cesti. Razpadajoče zgradbe, prazne tovarne.Na koncu razpadlega asfalta grad Rundale. Najprej je,  pri tej zelo ponujani turistični atrakciji, potrebno odkriti dostop in parkirišče. Ko nama to uspe se odpraviva po prašni poti proti domnevnem vhodu. Dvorec Rundala je najpomembnejši baročni in rokoko spomenik v Latviji. 

Zgodba je pravzaprav zanimiva. Postavil ga je Ernst Johann Biron, vojvoda Courlandski. Ta je bil sposoben možakar in je z spletkami in vezami prišel do tega, da ga je ruska imperatorka Anna Ioannovna postavila na mesto vojvode. Originalni vojvode so ostali brez dedičev namreč in je vojvodina postala zanimiva za številne nemške, ruske in lokalne plemiče. Dvorec je bil poletna residenca. Načrtoval ga je italianski arhitekt Rastrelli. Štukature in poslikave so ravno tako izdelovali Italiani iz St. Petersburga. Po pripojitvi vojvodine Rusiji je dvorec pripadal različnim plemiškim družinam. V medvojnem času, je postal last Latvijske države. Sovjeti so v njem nekaj časa imeli celo semenarno. Od leta 1975 je muzej. 
Po Evropi je veliko podobnih dvorcev in palač, nekateri so bistveno bolj ohranjeni in urejeni in ko jih nekaj vidiš postaneš izbirčen. Kljub temu je Rundale dvorec lepo predstavljen. Muzealci so se potrudili. Tisto kar je bilo tekom zgodovine izgubljeno so nadomestili s kopijami narejenim v ustreznem stilu.


No comments: